top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMartijn

Irritant perfect - over het risico van tevoorschijn komen

Alexander is een goede vriend van me en ik vind dat hij geweldige youtube video’s maakt over kunst en psychologie. Toen ik zelf wat wilde opnemen voor Goede Moed kwam ik dan ook snel bij hem uit. Op zoek naar houvast vroeg ik hem: “Hoe pak ik dit precies aan?


Hoewel advies vragen best iets kan opleveren, sla ik hier ook een pad in dat me niet altijd dient. Met mijn vraag aan Alex zoek ik zekerheid bij een ander terwijl ik zelf al voldoende ideeën heb om iets te maken. Ergens ben ik ook helemaal niet op zoek naar advies. Ik maak een ontwijkende beweging naar geruststelling omdat ik bang ben dat wat ik hartstochtelijk produceer niet perfect zal zijn, meningen en kritiek zal losmaken. Dat ik word gezien en wellicht afgewezen.


Is advies inwinnen en je goed voorbereiden dan verkeerd? Natuurlijk niet. Sterker nog, de eigenschap van het mooi en ‘echt goed’ willen aanpakken brengt ook veel kwaliteit. Maar wanneer is goed, goed genoeg?


Beginnen, kiezen, komen, uitspreken, doen, bouwen, of iets opleveren. Allemaal vormen van tevoorschijn komen, manifestatie en leiderschap. Allemaal betekenen ze onvermijdelijk het verlies van potentie, onschuld en perfectie. Altijd is er het risico van afwijzing of niet gezien worden. Bij mij voedt dat perfectionisme.



Verlangen naar de perfecte vorm is vaak veiligheidsgedrag. In teams uit het zich bijvoorbeeld in de behoefte aan werkafspraken die geen ruimte voor twijfel laten, in versie 9.7 van een beleidsstuk, of hoge standaarden in combinatie met verlies van losheid en plezier. De kunst is dan zonder af te doen aan de kwaliteit, het leven en het hart weer meer toe te laten. En dat is spannend.


Alex gaf me het advies dat ik niet had gevraagd, maar wel nodig had: “maak eerst eens tien video’s, zet ze online en kijk hoe mensen reageren. Daarna praten we verder.”

Beginnen dus, en tevoorschijn komen. Na iets van onderzoek en voorbereiding, maar dan ook voorzichtig vertrouwend op de overtuiging in mijn hart dat het allemaal wel in orde zal zijn.


En check deze gave video van Alex a.k.a. Dr. Draw voor zijn gedachten over dit onderwerp!

19 weergaven0 opmerkingen
bottom of page